For godt 100 år siden så avisstrukturen i Danmark helt anderledes ud, end den gør i dag. Dels var der mange flere aviser, dels var de fleste af dem nært knyttet til et af de fire dominerende politiske partier, Venstre, Højre (fra 1915 kaldet Det Konservative Folkeparti), Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet. Således havde man rundt om i landet partiaviser, der lå i stadig politisk kamp med hinanden. Flere af de aviser, vi i dag kender som uafhængige omnibusaviser , var dengang knyttet til et politisk parti i en eller anden grad. F.eks. var Berlingske Tidende og Jyllands-Posten (eller Jyllandsposten, som den oprindelig hed) (JP), konservative, mens Politiken (Pol.) var radikal.
I Varde var billedet i 1908 domineret af to aviser, venstreavisen Ribe Amtstidende/Varde Avis (Ra/Va), hvis konservative holdning afspejlede sig i dens trykskrift, der endnu på dette tidspunkt var gotisk, og det radikale Varde Folkeblad (VF), der var trykt med den mere moderne antikva (skrifttype o.anm.). De to aviser dækkede, sammen med flere andre, lokale som landsdækkende, kongebesøget i Varde i 1908 meget indgående, men de gjorde det ud fra diametralt modsatte holdninger til monarkiet. Varde havde ikke nogen socialdemokratisk avis i 1908, men det havde man til gengæld i den grad i Esbjerg, hvor J.P. Sundbo (1860-1928) var redaktør på Vestjylland Socialdemokrat (VS). Sundbo var en herre med en særdeles hvas pen, og hans avis lå ofte i fejde med egnens øvrige aviser. VS havde en fast Varderubrik bagest i avisen, hvor esbjergenserne kunne følge med i, hvad der skete i Varde.
Kongebesøget i Varde var led i en større rejse, som kongefamilien foretog i Vest- og Nordjylland i sommeren 1908. Fra den 29.juli til den 18.august, altså på ca. tre uger, besøgte de kongelige ikke mindre en 24 byer, begyndende i Vejen og sluttende i Sæby (med hjemsejlads fra Randers). En enkelt by i Vendsyssel blev dog sprunget over, nemlig Skagen. Det skyldtes formentlig, at kongen havde besøgt byen så sent som i november 1907, da den nye havn blev indviet. Rejsen foregik med tog og skib og blev fulgt med stor interesse overalt.
Ideen til den kongelige rejse kom fra konseilspræsident (dvs. statsminister) J.C.Christensen. Formålet med rejsen var angiveligt, at kongen, Frederik VIII, der kun havde siddet på tronen et par år, skulle lære folket bedre at kende. Frederik VIII blev født i 1843 og var altså nået frem til vor tids efterlønsalder, før han blev konge i 1906 efter at have været kronprins i 43 år. Han blev gift i 1869 med Louise, prinsesse af Sverige-Norge, og sammen fik de otte børn. I Frederiks lange periode som kronprins levede familien relativt tilbagetrukket og var derfor ikke særlig godt kendt i offentligheden. Der var således god mening i konseilspræsidentens idé med at sende familien på en rejse til provinsen, men J.C.Christensen, der var kendt som en snu politiker, kan også have haft andre motiver. Hans venstreregering var i voldsom strid med oppositionen om en nyordning af militæret og en udbygning af Københavns befæstning. I den situation kunne det vel ikke skade med lidt kongerøgelse til at styrke patriotismen rundt om i riget. Det kan selvfølgelig også have spillet en rolle, at J.C.Christensen selv var vestjyde: Han var født i Påbøl nær Sdr.Omme i 1856, og han boede i Hee nord for Ringkøbing.
Uanset motiverne kom rejsen i stand, og onsdag den 29.7. kl.9.35 forlod kongetoget Københavns Hovedbanegård. Det kongelige selskab bestod af kongen, dronningen, tre af deres børn, der på dette tidspunkt var voksne, I.C.Christensen, hoffolk osv., alt i alt 27 personer - plus jernbanepersonel. Et sådant selskab medbragte naturligvis en anselig bagage, og det blev da også bemærket af Pol.s udsendte, som det kunne ses i "Organet for den højeste oplysning" dagen efter:
På den radikale avis Pol. brød man sig ikke om ordener og kongerøgelse, og at man virkelig var ude med riven, ses tydeligt lidt længere henne i reportagen:
Efter turen over Sjælland, Storebælt, Fyn og Lillebælt, samt et kort stop i Kolding, ankom toget til den første destination på kongerejsen, Vejen, kl.17.40. I Vejen havde man naturligvis sat alle sejl til for at give det kongelige selskab en festlig modtagelse. I den konservative JP skildres modtagelsen da også som vellykket. Talernes hovedpunkter gengives, og der lægges vægt på det gode og tillidsfulde forhold mellem kongehuset og folket, som det bl.a. kommer til udtryk i de gentagne nifoldige hurraråb. I Pol. hæfter man sig derimod mere ved det, der ikke er gået helt efter planerne: Uvejr, der har ødelagt noget af udsmykningen, småstridigheder om talerækken, og man noterer spydigt, at en af byens socialdemokratiske honoratiores flager, mens en anden ikke gør. De kan åbenbart ikke finde deres egne ben i forhold til kongehuset, de socialdemokrater!
Efter en middag på Askov Højskole og overnatning hos en af byens spidser forlod det kongelige selskab næste morgen kl.8.50 Vejen - 10 minutter forsinket - for at køre til næste destination, Varde. Undervejs gjorde man et kort stop i Esbjerg - otte minutter - for at skifte lokomotiv. Esbjerg var - mærkeligt nok - ikke en af de byer, der skulle have besøg, og byen havde da heller ikke gjort noget særligt ud af dagen.
Præcis kl.10.00 rullede det kongelige tog ind på statsbanegården i Varde, og her var der til gengæld gjort noget ud af det. I uger havde man forberedt sig på besøget, der i øvrigt faldt sammen med det store dyrskue og amtsskyttefesten. Byen skulle fremstå fra sin absolut bedste side. Den 4.7. kunne man i RA/VA læse:
I byrådet vedtog man den 10.7. at bevilge penge til afholdelse af de udgifter, der måtte være i forbindelse med arrangementet, idet byrådets enlige socialdemokratiske medlem, gæstgiver J.P. Justesen, som den eneste stemte imod. Byrådets to radikale medlemmer, vognfabrikant I. Christensen og cand.mag.Valdemar Lassen, der i øvrigt var redaktør af VF, stemte altså sammen med Venstre og højrefolkene ved denne lejlighed. Var de radikale ved at blive lidt bløde i knæene over for monarkiet? Det mente i hvert fald RA/VA, der allerede den 8.7. havde skrevet:
Som det også antydes i ovenstående, havde det oprindelig været meningen, at kongefamilien skulle overnatte i Varde, men pga. dyrskuet ændrede hoffet planen. Programmet for dagen endte derfor med at se ud som følger:
Selv om programmet ikke var helt som oprindelig planlagt, var der stadig meget at gøre. De to jernbanestationer fik en overhaling (det stod hhv. Statsbanerne og Nebelbanen for). På statsbanestationen måtte man desuden forlænge perronen, så den passede til kongetoget, og Nebelbanen indsatte ekstratog på ruten på dagen. Såvel offentlige bygninger og monumenter som private huse langs de planlagte ruter blev frisket op, og op mod selve dagen blev der pyntet op med flag og gran og andet grønt. Således blev statuen af Frederik VII på Torvet renset af malermester C. Christensen-Mecklenborg formedelst 56 kr. På Blåbjerg opførte man et hus, tegnet af et arkitektfirma i Aarhus, hvori den kongelige frokost kunne indtages. Det kostede den nette sum af 1200 kr. Denne udgift blev dog afholdt lokalt.
Også på dyrskuepladsen var der travlt, og resultatet af anstrengelserne faldt tilsyneladende i RA/VA´s smag, idet avisen den 28.7. bl.a. skrev:
På VF´s redaktion havde man en lidt anden tilgang til de mange forberedelser. Den 13.7. havde man følgende lille notits:
Og redaktionen udviser direkte skadefryd i forbindelse med, at dele af det lokale embedsværk synes at have fejldisponeret (25.7.):
VF finder dog også anledning til at betragte sagen lidt mere filosofisk den 28.7.:
I VF kunne man den 17.og 18.7. læse en fortsat "humoreske" med titlen "Før Faklerne Tændes" af byens uofficielle krønikeskriver Ludvig Murtfeldt (1838-1920). Her gør han sig lystig over den megen virak i anledning af kongebesøget og ironiserer over det kunstige ved den megen udsmykning. Kun på byens offentlige kontorer tager man den med ro:
Det er Ludvig Murtfeldt selv, vi ser her, og resultatet af de overnervøse anstrengelser kan læses i RA/VA den 29.7. Her breder Murtfeldt sig over hele forsiden samt en enkelt spalte på side to med artiklen "Kongen kommer!". Nu er ironien lagt på hylden (det er jo også en venstreavis, han nu skriver for), og vi får en gennemgang af kongebesøgene i Varde, begyndende med kong Niels i 1110 og sluttende med Christian IX i 1875. Murtfeldt slutter:
Et af de punkter, der voldte byens fædre hovedbrud, var, hvor aftenens middag for de kongelige og byens honoratiores skulle holdes. Et andet problem var prisen: Var 18 kr.(svarer til 1.176 kr. i 2017 o.anm.) kuverten for dyrt? VF forholdt sig lettere ironisk til "disse brændende spørgsmål" (14.7.):
Valget endte med at falde på Håndværkerforeningens lokale i Storegade, da der ikke kom så mange tilmeldinger, som man havde håbet, var der plads nok her. Den middag, der blev serveret for de kongelige, og som de betalende gæster fik for deres 18 kr., kom til at se sådan ud:
hvortil der serveredes seks passende vine og musikledsagelse.
Den socialdemokratiske VS i Esbjerg brød sig ikke om al denne festivitas. Den 16.7. meddelte man med reference til VF, at man skam var inviteret til festen, men havde returneret indbydelsen, hvad VF også burde gøre, og den 18.7. tog man for alvor bladet fra munden:
Men tilbage til ankomsten til Varde statsbanegård kl.10.00. JP´s udsendte oplevede den sådan:
Pol.s udsendte skrev under mærket "Per Pryd". Bag dette mærke gemte sig Andreas Vinding (1881-1950), en ung journalist, der var lidt af en stjerne på avisen. Da Henrik Cavling tiltrådte som chefredaktør på "organet" i 1905, hentede han egenhændigt den velskrivende og frække Vinding fra Aarhus. "Per Pryd" så den kongelige ankomst til Varde sådan:
"Per Pryd" følger besøget hele dagen og telegraferer om aftenen sin reportage til Pol., der næste dag bruger halvdelen af forsiden på begivenheden. Bortset fra, at man gengiver kongens takketale (citeret efter Ritzaus Bureau), er det karakteristisk, at reportagen går ret let hen over højdepunkterne på turen, som frokosten på Blåbjerg og middagen i håndværkerforeningen (her nævnes Varde-laksen dog) og hellere hæfter sig ved de mere bizarre detaljer. Om ankomsten til Nr.Nebel hedder det:
Efter frokosten på Blåbjerg gik de kongelige en lille tur:
Den 30.7. havde RA/VA afsat tre små spalter på forsiden til en velkomst til de kongelige. Resten af forsiden handlede om "Forsvarets Ordning". Ca halvdelen af side to var helliget en lidt ufærdig beretning om kongerejsen indtil nu, men den 31.7. tog man revanche og brugte det meste af forsiden og en stor del af side to på besøget. Her får man indholdet af de mange taler gengivet, og det fremgår, at der blev uddelt en stribe ordener efter middagen i Håndværkerforeningen (den gamle jernbeslåede grønmalede fyrretræskasse var åbenbart ikke blevet glemt):
Udnævnelser.
Herfra kørte de kongelige til statsbanegården, hvor to lokomotiver blev tilkoblet. Et fakkeltog - som VS den 25.7. havde rådet byens socialdemokrater til ikke at deltage i - og en skare på 6-7.000 mennesker - hvis man skal tro RA/VA - tog afsked med kongefamilien, der kl.22.21 rullede ud i sommernatten med kurs mod Skjern. Antallet af fremmødte er imponerende i betragtning af, at Varde bys indbyggertal på dette tidspunkt lå omkring 4.500.
Kongebesøget i Varde var således vel overstået. Den 16.12. uddeltes til byrådets medlemmer et regnskab, der fejlagtigt daterede besøget 31.7., og som opgjorde de samlede udgifter for byen til 4.946 kr. og 80 øre. Dette svarer til 340.000 kr. i nutidspenge. Til sammenligning kostede dronningens besøg i 2016 byen 926.000 kr., så man slap altså relativt billigt i 1908.
Der var dog nogle små efterspil. Den 3.8. kunne man i VF læse:
Man ærgrer sig over, at huset nu ikke kan bruges til møder i regnvejr, men glæder sig over, at det dog holdt, mens de kongelige var der.
I RA/VA har overklitfoged J.P.T. Bang den 4.8. et meget vredt indlæg, hvor han beklager sig over et par yngre menneskers optræden ved frokosten på Blåbjerg. De var referenter for et par københavnske blade, men man havde glemt at reservere plads til dem. Man forsøgte at løse problemet på stedet, men især en af de unge herrer var meget fornærmet. Overklitfogden slutter:
Det lykkedes altså den unge, fremadstormende "Per Pryd" at gøre et vist indtryk i Varde, selv om ikke alle opfattede ham som en pryd for standen.
Denne artikel bygger delvis på Lars B. Christensen: "Kongerejsen 1908" , der gennemgår hele rejsen i detaljer - især hvad det jernbanetekniske angår. Artiklen kan læses på Jernbanen.dk under Kongerejsen 1908.